Ik ben geboren en getogen in Luik en studeerde voor vertaler Nederlands, Engels en Duits in Bergen. Mijn liefde voor Antwerpen ontstond toen ik aan het eind van het vorige decennium een Erasmus-jaar volgde aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in de Koekenstad.

Na 6 jaar in Antwerpen ben ik een paar maanden geleden naar Brussel verhuisd. Ik schrijf in het Frans over Vlaanderen voor verschillende media zoals RTBF, VRT, Wilfried, DaarDaar, Médor, Le Vif/L’Express.  

Mijn doel is om Franstaligen de verschillende facetten van de Vlaamse samenleving beter te leren kennen, zonder vooroordelen en met nuance.

Vertaler van opleiding ben ik in 2013 de journalistiek ingerold. Naast mijn activiteit als journalist, werk ik ook als moderator, vertaler, leraar Frans en fixer.

Vlaanderen als passie

Het is geen toeval dat ik me engageer voor DaarDaar, de website die het beste van het Vlaamse nieuws in het Frans aanbiedt. 

Het Jain tempel in Wilrijk, undercover bij de N-VA, de Oosterweelverbinding, de samenwerking tussen VRT en RTBF…

De meeste artikels die ik schreef vinden in Vlaanderen plaats. Ik heb een doel voor oog : Franstaligen de verschillende facetten van de Vlaamse samenleving beter te leren kennen, zonder vooroordelen en met nuance.

Op zoek naar nuance

Wat wordt er verteld tijdens de interne vergaderingen bij de N-VA? Waarom baat de beveiligingsbedrjif G4S de eerste transitihuizen in België uit? Wat is de rol van de studentclub NSV in de Vlaamse beweging?

Ik heb al die vragen onderzocht en artikels erover geschreven. Mijn sociale vaardigheden en mijn doorzettingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat ik toegang tot verborgen plekken kon krijgen.

Door mijn journalistieke werk ontkracht ik de vooroordelen over Vlaanderen. Ik ontcijfer de officiële persberichten en stelt bloot wat men tracht te verbergen. 

Polyvalent

Zoals een Zwitsers zakmes zijn mijn professionele vaardigheden door de jaren ontplooid.

Eerst vertaler (Nederlands/Engels/Duits) dan journalist. Door mijn loopbaan ben ik ook nooit gestopt met lessen Frans  te geven.

Sinds een paar jaren werk ik als moderator voor meertalige debatten. Ik ken België door en door. Dankzij mijn taalkennis help ik buitenlandse journalisten om te schrijven over Belgische thema’s.

Ben je in mijn diensten geïnteresseerd? Neem zeker contact met mij!

NIEUWS

Dubbelpagina interview - Gazet van Antwerpen

We kennen Björn Soenens in New York en Lia Van Bekhoven in Londen. Maar ook Antwerpen heeft zijn eigen ‘buitenlandcorrespondent’. Maak kennis met Aubry Touriel, een jonge Luikenaar die vanuit onze stad Vlaanderen verslaat voor verschillende Franstalige media.”  GVA (20/12/20)